Кампания #Детски болници в България 2021 – чудовището под леглото на властта

Фондация „За доброто“ започна кампания #Детски болници в България 2021 в месеца преди изборите за нов парламент. Нейната цел е да привлече вниманието върху нечовешките условия в детските болнични отделения. Снимките и свидетелските разкази на родители и кошмарите на децата им са огледалото, в което политиците трябва да се погледнат.

Искаме повече хора да видят какво е състоянието на детските болнични отделения в държава от ЕС през 21-ви век. Искаме всички, които управляват през последните 30 г., много да се засрамят. Искаме да мобилизираме обществото за натиск върху парламента и изпълнителната власт, докато децата ни получат модерно здравеопазване в лечебна среда с адекватни грижи.

Започваме кампанията точно в месеца на изборите, защото детското здравеопазване отсъства в предизборните програми и платформи на партиите и коалициите, които според социологическите проучвания ще формират следващото 45-о Народно събрание.

Коалицията ГЕРБ и СДС не са публикували предизборна платформа. За БСП детското здравеопазване се изчерпва с безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. В предизборния преамбюл на ДПС словосъчетанието „детско здравеопазване“ липсва. Липсва и в приоритетите на „Има такъв народ“. Няма го в управленските мерки на платформата „Изправи се. бг“. Реформата в детското здравеопазване е мимоходом спомената в програмата на Демократична България. За част от партиите, които теоретично могат да попаднат в новия парламент, грижата за детското здраве не е нищо повече от репродуктивен и демографски проблем или участие в масов спорт.

А междувременно болните деца лежат в стаи с мухъл, ръжда, паяжини, мръсотия и хлебарки, паднала мазилка, разкъртени плочки, мазни мозаечни подове, разбити легла, натъпкани като в казарма, смърдящи общи тоалетни, липсващи чешми и душове, изтърбушено спално бельо, в което кипи живот, липсваща апаратура, неработещо оборудване. Родителите спят на столове или изобщо не спят с дни, за да не се нарани болното им бебе от необезопасеното леглото, което отдавна е за боклука. Родителите обезумели тичат между болниците от град в град, защото от 40 години обществото чака модерна национална многопрофилна педиатрична болница. Родителите бързат да забравят кошмара веднага щом изпишат детето им. Медицинският персонал или е обезсърчен, или е кисел, или отдавна не му пука от тази отровна среда. Има изключения, разбира се, само за да бъде контрастът още по-болезнен.

Във Фондация „За Доброто“ знаем как се правят основни ремонти на детски болнични отделения и колко струват – правим ги с доброволци и с дарения. Въпреки че това не е наша работа, а е задължение на болничните шефове, на общините и на държавата. Ако те не знаят, ще им кажем, ще ги подкрепим. Оправданието „пак ще го счупят, пак го откраднат“ не е аргумент за продължаване на безобразието.

Ако мотивите за тази кампания дотук не са станали напълно ясни на някого, ето още:

Стресът от престоя в болница може да нанесе тежки поражения върху психиката на детето за цял живот. Лечебната среда отдавна е приета за световен стандарт в здравеопазването – средата може да ускори или да забави лечението. Може да разболее и децата, и възрастните. Ако като дете сте се ужасили от болницата, като възрастен ще отлагате до последно ходенето на лекар, дори да живеете в страна с уредена и хуманна здравна система. Така болестта става трудно лечима, хронична или е твърде късно за лечение.

Когато един прозорец е счупен и не бъде сменен бързо, неизбежно ще бъде счупен друг прозорец в сградата, постепенно тя ще бъде занемарена, районът, градът ще западнат, ще се настанят престъпността и хаосът. Теорията на счупения прозорец илюстрира как влошаването на само един елемент от средата се разраства в усещане за незаинтересованост, липса на норми и правила, беззаконие. Колко още може да се влоши състоянието на детското здравеопазване?

Първият етап от кампанията на Проект за доброто ще приключи с публично събитие след конституирането на новото Народно събрание. Очаквайте.

Дотогава споделяйте, за да научат повече хора. Изпращайте снимки и разкази за престоя на децата ви в мизерните детски болнични стаи.

Свидетелските разкази можете да следите в групата и на страницата на #Проект за доброто във фейсбук.

 

Подобни публикации

bg_BGBG