Три организации създават „Светулка” в болницата във Велико Търново

Три организации се обединяват, за да превърнат в приказно пространство детското отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Днес във Велико Търново беше започна мащабният проект „Светулка” на фондация „За доброто”, по който ще работим заедно с Фондация Америка за България” и Ротари клуб – Велико Търново.

Предварителната стойност на проеобразяването е 400 000 лв. То трябва да завърши за 8 месеца.

Началото на инициативата беше дадено в присъствието на заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев, директора на болницата д-р Красимир Попов, началника на педиатрията д-р Точков, представители на фондация „За доброто” и Ротари клуб, и Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“.

„Светулка“ ще промени напълно 13 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши, за да създаде дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение. Стаите ще светнат с рисунки и цветове, които забавляват и успокояват. Ще бъдат добавени мебели и оборудване, така че децата и родителите им да се чувстват почти като у дома. Ще има весела зона за игра, в която болните деца могат да общуват и да запазят социалната си активност. Ще бъдат подновени лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено допълнително модерно медицинско оборудване.

„Болница, която не прилича на болница“ е философията на промяната „Светулка“. Тя е основана на изследванията, които доказват, че средата е активен участник в лекуването на малките пациенти. Приятелската среда – чиста, светла и шарена, ускорява процеса на оздравяване, защото отнема стреса от боледуването на децата, успокоява тревогите на родителите им и подобрява условията за работа на лекарите и медиците.

Във втория етап на „Светулка“ предстоят обучения за укрепване на комуникацията и доверието между лекуващи и лекувани.

„Светулка притежава огромната сила да обединява и променя. Тя ни показва, че можем да се борим заедно като общество за една по-добра и лечебна среда в детските отделения, и най-вече да поставяме детето пациент в центъра на лечебния процес”, каза Надежда Рангелова, председател на Фондация „ За доброто“ .

Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, сподели своята надежда „Светулка“; да засвети в повече градове в България. Вярваме, че децата, семействата им, както и медицинските екипи заслужават качествено здравеопазване в предразполагаща среда, допълни г-жа Шилър.

Елект президентът на Ротари клуб – Велико Търново Николай Тончев подчерта, че проектът се превръща в кауза за 85-годишнината на клуба, която се отбелязва тази година и че той надгражда инициативата на Ротаракт клуб – Велико Търново за обновяване на детското отделение, която се проведе миналата година.

„Обединението, което правим с фондация „За доброто“ и с „Америка за България“, ме вдъхновява и мотивира, защото вярвам в положителния смисъл на заедността. Както е казал народът ни: „Сговорна дружина, планина повдига“, каза по време на тържеството Станислав Стоянов, председател на комисията по проекта в РКВТ. Той припомни, че детското здравеопазване е един от основните фокуси на Ротари Интернешънъл. Великотърновските ротарианци призовават всички граждани на областта да се включат в инициативата, защото тя е насочена към децата от целия регион, за да им осигури по-добри условия за лекуване.

Фондация „За доброто“ променя средата за лечение на децата в болниците в България от три години, защото българските деца заслужават най-доброто. „Светулка“ привлича и мотивира местните доброволци и дарители да участват в подобряването на условията за детското здравеопазване, така че промяната да стане устойчива.

Вече има „Светулки“ в Айтос, Силистра, Пловдив и София. През тази година ще трансформираме 4 отделения. Детското отделение във Велико Търново е второто, в което започваме работа. Преди две седмици бе даден старт на преобразяването на педиатричния сектор в болницата в Ловеч, споделиха още от Фондацията.

Директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – д-р Красимир Попов, подчерта, че „Проектът ,,Светулка‘‘ е изключително амбициозен проект, защото оценката за работата ще я дадат децата, а д-р Валентин Точков не скри вълнението си, че малките пациенти ще получат най-добрата среда за лекуване в България.

Проектът е подкрепен от Фондация „Америка за България“.

Проектът е подкрепен от Фондация "Америка за България"

Подобни публикации

bg_BGBG