#ЗаДоброто на бебе Мария

Статус на проекта

Приключил

Покъртителната история на бебето Мария беше разказана в понеделник от журналистката Василена Гръбчева. В сряда над 60 дарители вече се бяха свързали с Дими Филадова с предложение да помогнат с пари, с търсене и доставка на лекарствата и консумативите за мъничкото дете.

Тя е родена преди година и целият й свят е болничното отделение на Трета градска болница в София. Детето е с диабет, изоставено е от родителите, в болницата не знаят кои са те. Най-близкото до семейство, което Мария познава, е медицинската сестра Мария – на нея казва първите си думи „мама“, „тата“ и „ам-ам“.

 

Бебето се нуждае непрекъснато от сензор за контрол на кръвната захар, лекарства и специална храна. Болницата купува с търсене и намиране на дарители и със свои пари жизнено важните за детето лекарства, храна и консумативи. За здравната каса, която би трябвало да е длъжна да осигури средствата от солидарните здравни осигуровки, които всички плащаме, бебето Мария не съществува. Понеже няма родители, няма кой да извърви бюрократичния път за отпускане на парите. Има социален работник, зачислен на Мария от община „Възраждане“, но в болницата дори не знаят името му. Мария не може да бъде осиновена, тъй като няма отказ от родителски права. Лекарите казват, че детето може да отиде в приемно семейство, но неясно защо това не се е случило.

Мария не е грижа на държавата, която пише стратегии за демографския си проблем. Грижа е само на медиците от Трета градска и на дарители, които са разбрали за абсурдния случай.

Кампанията на фондацията започна от само себе си с пост на Димитрина във фейсбук и с 56 телефонни разговора и лични съобщения във вторник, 26 октомври, навръх имения й ден.

До сряда вечерта почти са събрани средствата за 30 сензора. Един сензор струва 120 лв., Мария се нуждае от 3 на месец, дотук има за 10 месеца. Дими и още една дама купиха по 2 кутии от специалната добавка Диокал и днес те ще бъдат доставени. Още 4 кутии пожела да осигури трета дарителка. С още 2 – за да станат 10, въпросът ще бъде решен за година. Дими организира доставка на пюрета Фризолак, защото детето вече се захранва, на обувки за прохождане, дрешки, столче за хранене, музикални играчки и книжки.

Мария не се нуждае само от нещата, от които зависи здравето й. Но и от малките детски неща, от социализация и нормалност, от семейна среда в тези най-важни за развитието й първи годинки.

Не знаем дали догодина по същото време няма да се окаже, че пак се налага да мобилизираме добрите хора да даряват за Мария. Дали институции, между които е разпределена безотговорността на държавата за това дете и за децата като нея, ще си свършат работата. Или пак ще трябва обществото да им върши работата.

Питаме официално счупената държава какво е направила и какво не е направила за Мария. Защо? Кога ще си свърши работата? Ще се опитаме да получим отговори от замесените институции. Ще ви разкажем за предстоящите срещи.

Ще ви информираме и за развитието на кампанията за бебе Мария.

Основание за дарението: #ЗаДоброто на бебе Мария.

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

bg_BGBG