„Светулка“ в Силистра

Статус на проекта

Приключил

Детското отделение „Светулка“ в областната многопрофилна болница в Силистра е втората светулка в мрачните условия за детско здравеопазване в България. Първата е в болницата в Айтос.

Със завеждащата отделението д-р Чумпалова избрахме за откриването светла дата – на Голяма Богородица.

С ново оборудване, цветни и дружелюбни са интензивният сектор, манипулационната и 10 стаи за пациенти от различните възрасти, приемният кабинет и просторната чакалня. Както и досега, Фондация „За доброто“ създава среда, която намалява стреса на детето пациент и на семейство му в болница, която не прилича на болница.

През отделението преминават по около 120 деца всеки месец.

Ремонтът на педиатрията, започнал в началото на годината, беше на път да се превърне в сага. Детското отделение кандидатства за #Светулка и в средата на март го посетихме за пръв път.  Препоръчахме съществени промени, сред които създаването на чакалня, смяна на цветовете на подовата настилка, организирането на пространствата в болничните стаи, обособяване на кухненски кът. Оказа се, че цялостният ремонт е започнал без проект.

В партньорство с Ротари клуб Триадица – София, оборудвахме новото пространство за лечение на децата с веноскоп, 2 пациентски монитора  и преносим ехограф с принтер. Фондацията купи 3 инфузионни помпи, 3 болнични инхалатора, медицинска кушетка за манипулационната. Добавихме 7 хладилника, 7 кани за топла вода, 3 микровълнови фурни за всяка детска болнична стая. Дарихме 20 легла с медицински матраци и още 6 медицински матрака за наличните детски кошари плюс шкафчета за лични вещи. Към леглата естествено осигурихме и 20 комплекта бельо за големите легла и 6 комплекта за бебешките. Създадохме уют в стаите с детски маси и столчета, кътове за игра със стенни играчки според възрастта на децата-пациенти. Във всяка стая има щори, кухненски бокс, кът за хранене с падащ плот и столове за родителите. За чакалнята купихме две пациентски пейки и направихме кът за игра и забавление.

И така стигнахме до последната част от проекта – изрисуването на стените. По стените във всички стаи и във фоайето на отделението се появи джунгла с весели и цветни животни и растения. Защото, както българското детско здравеопазване най-сетне трябва да научи, лекарите лекуват тялото на детето, но трябва да се погрижат и за духовното му здраве. С отношение и със среда за лечение.

Стойността на #Светулката в Силистра е приблизително 53 000 лв. Водещи проекта бяха художничката Поли Троянова, член на УС на Фондация „За доброто“, и арх. Магдалена Славова.

Благодарим на всички дарители и доброволци!

Фондация „За доброто“

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG89UBBS81551012773591

BIC код: RZBBBGSF

bg_BGBG