„Светулка“ в Айтос

Статус на проекта

Приключил

Първата „Светулка“ на фондация „За доброто“ е детското отделение на д-р Марковска в Айтос. Тя беше открита на 11 май 2022 г.

Преобразихме 4 стаи, интензивното и изолатора в детското отделение. Ремонтирахме, шпакловахме, боядисвахме, одобрявахме проекти за интериорния дизайн на всяка стая, рисувахме, измисляхме имена на стаи, създавахме персонализирани пространства за игра и за хранене… Пътьом сменихме медицинския балатум и лампите по таваните, нощните лампи, поставихме нови и по-красиви первази на прозорците…

Много дарен труд и дарения в натура, много доброволци с талант и ентусиазъм!

И така: представяме ви стаите При Видрата, При Котките, При Светулката, При Енота, При Жабата, При Патето.

Всяка стая е в различен цвят и има свой приказен свят. Пред всяка стая има мъничка табелка, на която децата могат да напишат с тебешир имената си.

Вече са подредени детските масички и столчета. Мебелист дари шкафовете, гардеробите и масите за хранене. Поставени са новите нови болнични легла с нови медицински матраци, които купихме. Бельото е с картинки – с темите от горския свят по стените и е ушито специално за това детско отделение от дарител.

И айтоската болница е недофинансирана, а кризата за лекари и персонал е жестока – дълга и болезнена тема е детското здравеопазване.

Обявихме, че трябва да осигурим оборудване. Осигурихме 6 перфузора, аспиратор, професионалните инхалатори, масите за лекарства, пациентския монитор с принтер. Веноскоп? Очакваме го. Средствата са дарени от Ротари Клуб – Триадица. За децата има и таблети, за да учат, докато са в отделението.

Общата стойнст на ремонта, медицинското оборудване и обзавеждането, което фондацията финансира, е 71 900 лв. От тях 25 400 лв. са за медицинско оборудване и обзавеждане. Даренията в натура са над 35 000 лв., включително проектът за дизайн, техническият надзор, рисуването, осветителните тела, мивките, батериите, мебелите по проект, щорите, дървените играчки за стена, климатиците, 6-те малки хладилника за стаите, компютри и принтери за персонала.

Болница, която не прилича на болница.  Получи се по-добре, отколкото си го представяхме.

Когато през февруари казахме, че търсим дизайнери, за да започнем петте проекта #Светулка в пет различни града, откликнаха интериорни бюра от цялата страна.

Redox Interior Design  се заеха с проекта, а Маги, Магдалена Славова, почти се пресели от Варна в Айтос, докато тече преобразяването. Следеше ремонта, избираше нюансите на цветовете, рисуваше, доизкусуряваше. Докато се получи уютното пространство, в което децата, макар и болни, да се чувстват щастливи деца.

Днес Поли Троянова и Маги поставят последните щрихи по стените с художническия си перфекционизъм.

А в стаите вече има деца, на които чистата, светла и шарена болнична среда помага да оздравеят по-бързо. Това е смисълът на #Светулка.

Фондация „За доброто“

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

bg_BGBG