Оборудване за лекуване

Статус на проекта

Приключил

Фондация „За доброто“ дари оборудване в подкрепа на усилията на медицинските екипи на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

Хроничните трудности за болницата се усилват от вълната Ковид-19, която засяга и децата. Това е конкретният повод за дарението. То бе организирано за няколко часа след срещата на председателя на фондацията Кремена Кунева с началника на детското Covid-19 отделение д-р Маргарита Ганева.

Ковид секторът в болницата разполага с 5 легла, две от тях са неонатални.  И 5-те легла са заети. Две от децата са на интензивно лечение и се борят за живот. През последните седмици всеки ден деца чакат за хоспитализация – някой от малките пациенти трябва да бъде изписан, за да постъпи друг. Ковид секторът е „сглобен с подръчни средства“ – от наличната апаратура и човешки ресурси в болницата. И двете са крайно недостатъчни. За да има някаква апаратура за ковид отделението децата, тя е взета от други отделения, в които децата са с други тежки диагнози. По същия начин стоят нещата и с лекарите и сестрите.

Ковид секторът имаше спешна нужда от оборудване на стойност 20 316 лв. Осигуряването му с обществена поръчка, както е известно, е дълга процедура, а децата-пациенти и лекарите се надбягват с времето.

Осигурихме:

  • 3 инфузионни спринцовкови помпи с допълнителна функция SafeDose, модел BeneFusion eSP, Mindray, приложима и за недоносени деца;
  • 3 инфузионни спринцовкови помпи, модел BeneFusion eSP, Mindray, приложими и за недоносени деца;
  • 1 пациентен монитор MEC 12, Mindary, предназначен за реанимация и интензивни сектори – от новородени до възрастни пациенти;
  • 1 електрически преносим аспиратор, модел HomeJet 1000R, Spencer с вградена акумулаторна батерия за 45-60 мин. автономна работа;
  • 1 детски инхалатор;
  • 1 електронна теглилка за бебета и деца;
  • 1 ЕКГ апарат;
  • 1 преносим пулсов оксиметър.

Дарението е на стойност 19 351, 81 лв.

Фондацията използва за покупката на оборудването 9383 лв. – остатък от кампанията Ковид-19 в началото на пандемията.
Останалите 9968 лв. бяха осигурени от дарители между 7 и 12 октомври, след като обявихме акцията във фейсбук.

При предишната вълна делът на хоспитализирани деца е бил 4%, сега е 10%. От началото на сегашната вълна през отделението са минали 66 деца. 6 от тях са били на кислородотерапия в интензивен сектор. До този в тази болница няма смъртен случай на детенце от вируса. Надяваме се и така да бъде.

Да пазим децата!

Фондация „За доброто“

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

bg_BGBG