Интензивно отделение педиатрия София

Статус на проекта

Приключен

Повикаха ни в деня, когато интензивното отделение в специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“ затвори. В края на 2019 г. интензивното отделение спря да приема болни деца поради липса на анестезиолози и педиатри.

Това беше един от най-тежките разговори, на едно от най-мрачните места – празно, но пълно с безмълвни обвинения за отнетото човешко право на помощ и за тежестта на лекарския кръст.

Двама лекари все още дежуряха, защото не можеха да върнат деца в критично състояние. Поискаха помощ. Казаха: Ако подобрим условията, ако покажем, че ни е грижа, може да се върнат лекарите, за да се погрижим за децата…

Спешната кампания за интензивното – 4 бокса и един коридор, започна.

Трябваше да боядисаме черните мухлясали и напукани стени. Да оправим малко плочките. Да сложим щори на боксовете, за да не припадат майките, като гледат как лекарите се борят за живота на дете в съседния бокс. Да сменим древните 15-годишни климатици, които са особено важни за пациентите през лятото. Да сменим шкафовете, претъпкани с документи и животоспасяващи медикаменти – 30-годишни шкафове, залепени с картон и лейкопласт, за да не се разпаднат. Да оправим малко електрическата мрежа, защото животоспасяващата апаратура сега се включва с 5 разклонителя и техните кабели са оплетени като черва в стойките за системи. Да нарисуваме детски приказни картини, така че децата да не се плашат в коридора, който прилича на бял тунел към нищото.

Включиха се около 30 души, доброволци, родители, свързани от Групата Проект#за доброто във фейсбек. Работихме безвъзмездно. Дарител осигури и монтира необходимите 3 нови. Производител дари 2 нови хладилника за медицинските препарати. От дарител са новите щори между болничните боксове и щорите за прозорците. Семейство дари инфузомат. Дарители осигуриха 40 комплекта детско спално бельо. Почистването след ремонта е дело на дарители.

В дарителската сметка в Платформата.бг бяха събрани 22 000 лв. С тях платихме на фирми за професионална шпакловка, замазка и боядисване, за подмяна на лайсни и плочки, за мебели и обзавеждане, за кутии за радиатори. С част от дарените средства закупихме 4 педиатрични легла, 4 антидекубитални матрака; стол за вземане на кръв, стойки за системи, шкаф за лекарства и препарати, екран за преглед на рентгенови снимки (негативоскоп), апарат за кръвно налягане и пулсов оксиметър, подходящ и за бебета.

За пръв път детското интензивно отделение получи интраосална машина за поставяне на венозен източник – той служи за бързо вливане на лекарства директно в костта, ако медикът не може да постави интравенозна система на детето.

Работна Facebook група

Дарителска кампания в Платформата

Фондация „За доброто“

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

bg_BGBG