„Светулка“ във Велико Търново

Статус на проекта

Активен

Децата ще се лекуват в ново приказно пространство в педиатричното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Екипът на болницата, фондация „За доброто“, фондация „Америка за България“ и Ротари клуб – Велико Търново започват проект „Светулка“ във Велико Търново.

„Светулка“ ще преобрази 13 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши, за да създаде дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение. Стаите ще светнат с рисунки и цветове, които забавляват и успокояват. Ще бъдат добавени мебели и оборудване за по-комфортен престой на децата и родителите. Ще има весела зона за игра, в която болните деца могат да общуват и да запазят социалната си активност. Ще бъдат подновени лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено допълнително модерно медицинско оборудване.

Прогнозната стойност на проекта е 400 000 лв. Планираме да завършим преобразяването за 8 месеца.

„Болница, която не прилича на болница“ е философията на промяната „Светулка“. Тя е основана на изследванията, които доказват, че средата е активен участник в лекуването на малките пациенти. Приятелската обстановка – чиста, светла и шарена, ускорява процеса на оздравяване, защото отнема стреса от боледуването на децата, успокоява тревогите на родителите им и подобрява условията за работа на лекарите и медиците. Във втория етап на „Светулка“ предстоят обучения за укрепване на комуникацията и доверието  между лекуващи и лекувани.

Екипът на „Светулка“ – Надежда Рангелова, Поли Троянова и Ваня Караджова от фондация „За доброто“, и арх. Магдалена Славова ще представят проекта за новото детско отделение.

Ще поставим началото заедно с директора на болницата д-р Красимир Попов и началника на детското отделение д-р Валентин Точков, с Нанси Шилър – президент на фондация „Америка за България“ и кмета на Велико Търново Даниел Панов, с лекарите и медицинските сестри от отделението, с представители на местната общност и бизнес.

Фондация „За доброто“ променя средата за лечение на децата в болниците в България от 3 години, защото българските деца заслужават най-доброто. „Светулка“ привлича и мотивира местните доброволци и дарители да участват в подобряването на условията за детското здравеопазване, така че промяната да стане устойчива. Вече има „Светулки“ в Айтос, Силистра, Пловдив и София. През тази година ще трансформираме 4 отделения. Детското отделение във Велико Търново е второто, в което започваме работа.

Банков превод
myPOS
PayPal
SMS
 
 

Фондация „За доброто“

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

 
 

 

Чрез платформата myPOS

 

Подкрепи ни с един клик!

 

 

Директен превод към myPOS

или сканирай този QR код

 
 

 

Чрез платформата PayPal

 

Подкрепи ни с един клик!

 

 

Директен превод към PayPalили сканирай този QR код

 
 

По кампания

Фонд
„За децата на герои“

 

SMS с текст DMS GEROI на кратък номер 17777 (за абонати на трите оператора)

За абонаментни дарения и други начини за даряване, посетете http://www.dmsbg.com

bg_BGBG