„Светулка“ в Ловеч

Статус на проекта

Активен

Фондация „За доброто“ и болницата в Ловеч започват проект „Светулка“ – мащабно преобразяване на детското отделение в болницата.

12  стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши ще оживеят с приказни герои, нови болнични легла, мебели и оборудване, така че децата да се лекуват в дружелюбна среда, която намалява стреса от боледуването. Ще бъде изграден и съвсем нов детски кът, за да продължат да играят и да учат, да не се чувстват изолирани и да запазят връзката си с външния свят. Ще бъде осигурено допълнително медицинско оборудване, за да улесни работата на лекарите и оздравяването на децата.

В пълната промяна на педиатричното отделение ще бъдат вложени над 290 хиляди лева –  по-голямата част от тях са дарени от фондация „Америка за България”. Дейностите ще продължат между 6 и 8 месеца на етапи, така че отделението да не прекъсва приема на деца, а ремонтните работи да не пречат на лечебния процес,  заяви председателката на фондация „За доброто“ Надежда Рангелова.

Проучванията показват, че когато средата е предразполагаща и поставя детето в центъра на вниманието, това насърчава и подобрява резултатите от лечението. Гордеем се с партньорството си с фондация „За доброто“. Надяваме се „Светулка“ да заблести на още много места в страната. Защото всички деца и техните семейства заслужават качествено здравеопазване в предразполагаща среда“, подчерта президентката на фондация „Америка за България” Нанси Шилър.

„Създадохме „Светулка“, защото всяко дете заслужава да запази усмивката и пламъчето в очите, дори в трудния период на престой в болницата. Средата може да лекува, но може и да разболява. За съжаление, средата в повечето детски отделения в страната не помага за по-бързото оздравяване на децата“, коментира Надежда Рангелова.

Проектът на фондация „За доброто“ създава цветни и светли, уютни и комфортни пространства за децата пациенти вече две години. Фондацията е преобразила 6 детски отделения в болници в страната. Тази година ще бъдат променени още 4 и първото е в Ловеч, каза художник-реставраторката Поли Троянова от „За доброто“. Тя и дизайнерката арх. Магдалена Славова създават чудните детски светове, които връщат детските усмивки и са различни във всяко отделение. В проектите не е пропуснат нито един детайл – до шарките на чаршафите, така че децата пациенти да не се чувстват като в болница.

Началото на преобразяването беше обявено във фоайето на педиатричното отделение на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в присъствието на директора на болницата д-р Алдин Начков, завеждащата детско отделение д-р Добринка Стойчева, лекари и сестри, борда на Фондация „Америка за България“. Сред гостите беше и кметицата на Ловеч Корнелия Маринова.

Банков превод
myPOS
PayPal
SMS
 
 

Фондация „За доброто“

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

 
 

 

Чрез платформата myPOS

 

Подкрепи ни с един клик!

 

 

Директен превод към myPOS

или сканирай този QR код

 
 

 

Чрез платформата PayPal

 

Подкрепи ни с един клик!

 

 

Директен превод към PayPalили сканирай този QR код

 
 

По кампания

Фонд
„За децата на герои“

 

SMS с текст DMS GEROI на кратък номер 17777 (за абонати на трите оператора)

За абонаментни дарения и други начини за даряване, посетете http://www.dmsbg.com

bg_BGBG