#Прегърнато семейство

Статус на проекта

Приключил

Избрахме да започнем на Велика събота нашия нов проект в подкрепа на бежанците от Украйна.
Проект, който не изисква нищо друго от нас, българите, освен още веднъж да покажем на света и на себе си, че независимо какво ни вменяват, че сме или не сме, ние сме народ с огромно сърце и сила на духа.
С #Прегърнатосемейство няма нужда да давате нещо освен своята социална и човешка подкрепа.
 
 
Какво означава да „прегърнеш“ семейство от Украйна?
– На първо място, да отвориш сърцето си. Да се опиташ да бъдеш приятел. Да допринесеш лично за социалната интеграция на едно семейство, да им помогнеш да се ориентират в магазин сред непознати за тях продукти и стоки, да вечеряте заедно, да ги запознаеш със своите приятели, да отидете заедно на разходка или на кино, да им дадеш насоки в новата среда – откъде могат да си купят сим карта, карта за градския транспорт, къде е най-близката поликлиника и т.н., да им помогнеш да си запишат час при зъболекар, да се смеете заедно, вероятно понякога и да плачете.
– Нямаш финансови ангажименти към своето прегърнато семейство. Не си обвързан с предоставяне на финансова или нефинансова подкрепа, нито е необходимо да им осигуриш настаняване. Единственото, което трябва да направиш, е да бъдеш до тези хора, за да могат те по-лесно да се интегрират и да се почувстват приети в новата среда. Да знаят, че не са сами. До тях си ти. На един телефон разстояние.
 
Какво означава да бъдеш „прегърнат“ от семейство в България?
– На първо място, че вече не си сам в една чужда страна, в която си избягал от ада на войната. Когато имаш нужда от приятел, който познава града, езика, културата на страната, до теб ще бъде твоето прегърнато семейство. Децата ви могат да играят заедно, докато вие пазарувате или просто си говорите. Ще има на кого да позвъниш, ако не знаеш къде трябва да отидеш и как да се придвижиш. Ще срещнеш нови приятели. Ще имаш опора.- Прегърнатото семейство не те обезпечава финансово, но ти дава тази безценна подкрепа, от която всеки има нужда, за да се почувства поне малко по-спокоен и уверен в непозната среда.
 
Що означає, коли вас пригорне одна болгарська сім’я
– У першу чергу, це означає, що ви вже не самі в чужій країні, до якої ви втікли від пекла війни. Коли вам буде потрібен друг, який знає місто та культурні особливості Болгарії, біля вас буде болгарська сім’я, яка буде вам допомагати. Ваші діти зможуть разом гратися, в той час як ви купуєте щось або просто спілкуєтеся. У вас буде кому зателефонувати, якщо ви не будете знати куди потрібно йти та як знайти дорогу. Ви зустрінете нових друзів. У вас буде підтримка.
– Сім’я, що вас пригорне, не буде надавати вам фінансову підтримку, але ви отримаєте саме ту безцінну підтримку, якої потребує кожен, щоб відчути себе хоч трохи спокійнішим і впевненим у незнайомому оточенні.
 
***
***
Всеки, който иска да „прегърне“ семейство от Украйна, може да се запише тук:
Всяко украинско семейство, което иска да намери морална подкрепа от българско семейство, може да се запише тук:
 
Профилите на заявилите участие семейства ще бъдат анализирани и подбрани, така че да има максимална „съмествимост“  и хората да се чувстват комфортно в общуването помежду им.
Първите семейства, които подберем, ще са в София и ще направим събитие, на което да ги запознаем и да започнем развитието на проекта. Събитието ще бъде на 8 май 2022 г. Очаквайте подробности.
 
Защо избрахме този подход за подкрепа? Идеята беше споделена от нашата Polly Troyanova, която е израснала в Израел. Там има практика, която през времето е показала най-високи резултати сред всички социални програми за интеграция на бежанци.
Семействата, които са социално подкрепени, изключително бързо се интегрират, намират работа, спокойствие и приятели, които им помагат да преминат много по-лесно през тежкия процес на опознаване на културата, институциите, процесите в общество, което не познават. По този начин намалява и тежестта, която държавата поема.
 
Основен координатор на Фондация #ЗаДоброто по този проект ще бъде Maria Rangelova. Една дама, която стана неизменна част от нашата организация.
Заедно с нашите партньори от Фондация BCause: в помощ на благотворителността, кампанията е отворена и на платформата: https://platformata.bg/…/1534:4263…/details/campaign.html
Тук можете да дарявате по банкова сметка, чрез системата на PayPal, с кредитна или дебитна карта и с КАФ Америка.
Доброто е по-силно!
Слава на Украйна!
 
Основание: подкрепа за Украйна/Украйна.

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

bg_BGBG