Хапка Надежда

Статус на проекта

Приключен

#ХапкаНадежда е реакция на добрите хора във времето на криза с непредвидим край.

В продължение на няколко месеца дарители и доброволци осигуряваха топла, вкусна, здравословна и качествена храна на медиците в секторите за болни от Ковид-19 и в отделенията за спешна помощ.

Започнахме кампанията в София и Пловдив след свидетелски разказ за екстремните условия на втората вълна в края на 2020 г., в които медиците не могат да се погрижат за себе си и изнемогват физически. За часове идеята се разрасна. Присъединиха се доброволци и дарители от цялата страна. В края на първата седмица от локална кампанията стана национална и обхвана 15 града. Проект #ЗаДоброто и Гората.бг осъществихме кампаниите в София и Пловдив и съдействахме за организацията по места.

Искаме да знаете, че #ХапкаНадежда е повече от доставената храна: вдъхваме на медиците сили и кураж.

В дарителската сметка на инициативата постъпиха 7951 лв. Много от инициативните групи по места откриха свои дарителски сметки.

Включиха се десетки ресторанти и фирми за кетъринг и за транспорт на храната – като дарители.

Изразходвахме даренията, за да поръчваме храната на ресторанти и фирми, които вече са станали дарители. Така завъртяхме кръга на доброто и подкрепихме бизнеси, които, на ръба на собственото си оцеляване, продължават да правят добро за друг.

#ХапкаНадежда създаде две нови инициативи.

Призовахме живеещите в градовете от мрежата на кампанията да поръчват храна за вкъщи от фирмите-дарителите. Така общността откликна на мерките срещу епидемията, които затвориха ресторантите и поставиха на изпитание препитанието на хиляди хора.

Стотици деца изпратиха рисунки, адресирани специално до лекарите и медиците. Много от медиците, от своя страна, изпращаха свои послания до децата. Чувството, че принадлежиш към общност и си съпричастен с непознати е безценно. То ни прави общество.

#ХапкаНадежда достига до 20 болници в 15 града – до отделения за болни от Ковид-19, спешни отделения, триажни отделения. През ноември и декември #Хапка Надежда доставяше в ковид отделенията и спешните центрове до 5000 порции топла храна дневно. Кампанията продължи и през 2021-а.

Ще намерите имената на дарителите и болниците и разказите за всекидневния ход на кампанията във фейсбук групите Проект #ЗАДОБРОТО | Facebook и в седмичните отчети на кампанията #‎хапканадежда_отчети‬ – Explore | Facebook, както и на фейсбук страницата Гората.бг: https://www.facebook.com/groups/576567709599713/post_tags/?post_tag_id=739822619940887

https://www.facebook.com/100000.GORA

Фондация „За доброто“

Дарителска сметка

Обединена българска банка (ОББ)

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

BIC код: RZBBBGSF

bg_BGBG