Екип

История

Фондация „За Доброто“ е основана на 8 декември 2020 г., но дейността й започва през 2019 г. като неформална гражданска инициатива Проект #ЗаДоброто, която обединява вече над 12 000 доброволци и дарители в цялата страна, както и българи, живеещи в чужбина.Каузите на Фондация „За Доброто“ откликват на обществени потребности и дефицити.Работим съвестно и прозрачно. Отчитаме всяко свое действие пред дарителите и медиите по време на всяка кампания.

Основатели на фондацията са 8 жени. Те са и сред инициаторите на националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, която внесе в българския парламент петиция за построяването на модерна педиатрия по най-високите стандарти за детско здраве и лечение.

Фондация „За Доброто“ и Проект #ЗаДоброто са носители на множество награди за граждански активизъм и защита на правата на децата.

Как започна всичко?

Всеки човек в България има опит с българските болници, но при нас започна от горчивия ни опит като родители на деца пациенти. Преди близо четири години се наложи дъщерята на Кремена Кунева [съосновател и бивш член на фондацията, бел.ред.] да прекара време в нефрологията на софийската педиатрия „Проф. Иван Митев“. Тогава Кремена пусна призив в социалните мрежи за състоянието на отделението. Всяка от нас се включи в проекта със своята лична кауза и желание за промяна за доброто на децата. Отзоваха се десетки хора, отделението се промени за много кратък срок. Полина Троянова, художник и реставратор, рисуваше стените на отделенията още от Нефрологията.

Малко преди това Свилена Георгиева беше лежала с големия си син в Инфекциозна клиника в Пловдив и виждайки какво се случи в София, си каза, че явно има начин да се промени средата, и стартира кампания и там.

Надя Рангелова и Димитрина Спирова направиха ремонта на интензивното отделение в Софийската педиатрия. И така постепенно с включването на Жана Николова, Ваня Караджова и Мариела Цекова – хора, които не се познавахме изобщо – успяхме да се обединим около една обща кауза – промяната на средата в детските болници. Останалото беше магия и енергия, която не случайно ни събра.

Така започна всичко – много лично.

СВИЛЕНА ГЕОРГИЕВА

Изпълнителен директор на Фондация „За Доброто“

Майка съм на две деца. По професия съм журналист и работя на свободна практика. Участвам в Проект #задоброто, защото смятам, че ролята ми на гражданин не се изчерпва с плащането на данъци. В една от умните книги беше написано, че хората се познават не по думите, а по делата им.

ПОЛИНА ТРОЯНОВА

Член на УС на фондация „За Доброто“

Майка съм на две момчета и имам чудно семейство. Професията ми е реставратор, но това също е и моят начин на мислене. Много често, когато видя нещо, си го представям в най-добрата му светлина. Така е с картините и иконите, а също и със сградите и грижата за децата в болниците. Присъединих се към Проект #задоброто защото вярвам в силата на правенето заедно. От този момент нататък се сдобих с още едно семейство!

МАРИЕЛА ЦЕКОВА

Член на УС на фондация „За Доброто“

Майка съм на прекрасна дива дъщеря, за която мечтая да бъда добър пример. Работя в сферата на фармацевтичната индустрия, откакто се помня. Сблъсквала съм се с много несправедливости, към които изпитвам огромна непоносимост. Проект #ЗаДоброто ми даде надежда, че аз самата мога да бъда част от промяната. Силно вярвам, че трябва да има активно гражданско общество. Аз искам да съм част от него!

ЖАНА НИКОЛОВА

Член на УС на фондация „За Доброто“

Работя с хора и думи – това е част от професията на консултантите по комуникация. Ценя добрите хора и добрите истории. Ако подходиш с търпение и разбиране, можеш да извадиш най-доброто и у другия, и у себе си. Отнасям се внимателно с думите. С тях можеш да се намериш или да се изгубиш. Те предопределят действията и обще-житието ни. „Добро“ е една от думите, които намират, събират, променят и ни дават смисъл.

НАДЕЖДА РАНГЕЛОВА

Председател и член на УС на фондация „За Доброто“

Енергична и крайно оптимистичната ми натура се убеди, че непримиримият дух е най-силната ми страна. Не мога, не искам и няма да повярвам, че детското здравеопазване в България може да остане на това ниво. Дълбоко вярвам, че с малки стъпки и постоянство ще постигаме промяната и ще изградим нещо по-добро за нашите деца – сигурна, спокойна и позитивна среда по време на престоя им в болнични заведения. Майка съм на две невероятни деца. Обожавам децата, природата и вкусната храна.

ВАНЯ КАРАДЖОВА

Член на УС на фондация „За Доброто“

Творец по душа съм, предимно фотограф. Животът ме дари с прекрасно семейство и две впечатляващи деца. Относно #ЗаДоброто – съдбата си знае работата. Вярвам, че няма нищо случайно. Да правиш добрини е зареждащо, особено когато си част от такъв вдъхновяващ екип. Да виждаш как усилията ти променят съдби е привилегия. Доброто е копнеж за щастие ,а аз мечтая да виждам повече щастливи лица!

ДИМИТРИНА СПИРОВА

Основател, зам.-председател и член на УС на фондация „За Доброто“

Майка съм на две момичета. Имам малък бизнес и обичам да се срещам с хора. Включих се в проекта #задоброто, защото виждам смисъл в това човек да прави усилия, за да промени нещо и дори да е малко, да вложи сърце и душа в него.

bg_BGBG