Детски център „Малките светулки“

Категория
Каузи

Статус на проекта: активен

Открихме официално Дневния център „Малките светулки“ за украински деца, бягащи от войната. Той е продължение на детските центрове в „Музейко“ и „Шалом“, които организирахме заедно с фондация „Америка за България“, „Музейко“ и “Организация на евреите в България „Шалом“.

В началото на годината няколко украински майки основаха родителския кооператив „Маленькі світлячки“ („Малките светулки“), за да създадат място за занимания с децата, така че родителите им, бягащи от руската войната, да работят и да се интегрират у нас.

За няколко месеца „Малките светулки“ стана общност, която дава спокойствие на майките от Украйна, че не са сами, увереност, че ще се справят, споделеност и загриженост, човечност. Центърът промени не само тях, но и квартала.

40 украински деца на възраст от 4 до 6 години са нашите „малки светулки“. Двигателят на центъра са 6 украински жени, надмогнали тревогата и мъката за близките си в Украйна и помагащи на другите: 4 възпитателки, медицинска сестра, готвачка, която приготвя на място храната за децата. В програмата на децата има часове за йога, занимания с изкуство, английски и математика, всекидневни разходки.

Сградата беше предоставена от Столична община по предложение на Район „Лозенец“. Заварихме я в доста лошо състояние и се наложи д направим сериозен ремонт. Стойността му е 100 000 лв., като повече от половината са дарен доброволчески труд, предметни дарения от партньори и индивидуални дарители.

90% от издръжката на центъра са осигурени от таксите, които родителите плащат. Фондация „За доброто“ покрива разходите за ток, вода, интернет и консумативи, чрез целево дарение за покриване на консумативи и режийни от Джаред и Кейти Мичъл.

 

Още за „Малките светулки“: Израелски дипломати станаха доброволци на „Малките светулки“ – За доброто (zadobroto.com)