ОТЧЕТ 2020

ОТЧЕТ 2020

Увод

Добро, направено навреме, е два пъти добро

Нашата мисия е да наложим висок стандарт за детско здравеопазване и образование.

Мобилизираме хора, организации и общности, за да модернизираме средата за лечение на децата, да защитим правата на децата-пациенти и да възстановим доверието между децата и родителите им и специалистите по педиатрия.

Въпреки че живеем във високотехнологичен век и сме част от европейската общност, състоянието на детското здравеопазване в България се влошава непрекъснато – стара и рушаща се материална база, стара и неефективна болнична апаратура, липса на медицинско оборудване и апаратура, недостиг на лекари и специализиран медицински персонал. Задълбочаващите се от десетилетия проблеми в детското здравеопазване са резултат на институционално безчувствие към проблемите и липса на държавна отговорност, компетентност, политики и приоритети.

Насърчаваме гражданското общество да преобразява живота на децата и децата-пациенти с емпатия, кооперативност, взискателност и усърдие в търсене на най-добрите решения.

Защитаваме правата на децата-пациенти, за да оздравяват в приятелска лечебна среда и да се образоват.

Действаме по спешност, защото всеки ден е важен и всеки детски живот е безценен.

Работим активно за постигане на напредък по Целите за устойчиво развитие на Глобалния договор.

Фондация „За Доброто“ съществува като юридически субект от декември 2020 г., но дейността й започва през 2019 г. като неформална гражданска инициатива Проект #ЗаДоброто, която обединява над 10 000 доброволци и дарители.

Каузите на Проект #ЗаДоброто и Фондация „За Доброто“ откликват на обществени потребности и дефицити. Работим съвестно и прозрачно, най-често с всекидневни отчети пред дарителите и медиите по време на всяка кампания.

До учредяването на фондацията Проект #ЗаДоброто организира 9 успешни кампании, свързани с детското здраве и образование и със здравеопазване като цяло. Те бяха осъществени изцяло с дарения на средства и доброволчески труд. Във фондонабирането ни партнираха социалната мрежа за дарители Платформата.бг и Фондация „Бикоуз: в помощ на благотворителността“ – авторитетна експертна неправителствена организация с международно признание и повече от 20-годишен опит в дарителството и социалните инвестиции. Това сътрудничество продължава и с фондацията.

Основателите на фондацията са сред инициаторите на националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, която внесе в българския парламент петиция за построяването на модерна педиатрия по най-високите стандарти за детско здраве и лечение. Строежът на такава болница е крайно необходим, но отказван на обществото, лекарите и медицинските специалисти по педиатрия вече почти 40 години.

І. Проект #За Доброто – гражданско движение на дарители и доброволци

Обновяване и дооборудване на детски болнични отделения

Проект #За Доброто се зароди като инициатива на родители, потресени от лошите условия за пациентите и медицинския персонал в единствената специализирана детска болница в страната „Проф. д-р Иван Митев“ – София.

Започнахме с ремонт на отделението по нефрология. Обновихме напълно отделението, подменихме инсталациите, боядисахме, изрисувахме стаите и коридорите, за да създадем лечебна среда за децата-пациенти. Дарихме ново оборудване и апаратура.

В края на 2019 г. бе затворено интензивното отделение на същата болница след оставки на двама анестезиолози и липсата на човешки и материални ресурси децата да получат необходимите качествени грижи. Така започна втората кампания на Проект #За Доброто. Отделението бе напълно ремонтирано и обновено, изрисувано, дооборудвано с апаратура и легла и с подобрени условия за работа и лечение. Отделението бе отворено отново с попълнен медицински екип.

Аналогични проблеми с рушаща се материална база предизвикаха третата ни кампания: в отделението по чревни паразити към инфекциозната клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. През 2020 г. започнахме основен ремонт, който временно бе спрян заради пандемията Ковид-19.

В навечерието на 2020 г. подарихме книги и играчки на десетки детски болнични отделения и на домове за деца, лишени от родителска грижа.

Избрахме 1 юни – международния ден на детето, като повод за кампанията Детски легълца за оздравяване. Организирахме дарителска кампания и онлайн благотворителен търг на детски принадлежности и играчки, книги и образователни игри, изкуство и образователни курсове за деца и родители. Със събраните средства поръчахме и доставихме 10 специализирани болнични детски легла: 7 за специализираната педиатрична болница „Проф. д-р Иван Митев“ и 2 за неврохирургичното отделение в университетската болница „Св. Иван Рилски“ и 1 за реанимацията в същата болница. Към тях добавихме подходящи матраци и комплекти детско спално бельо.

Целта на специализираните детски легла е да осигурят на детето комфорт и да го предпазят от нараняване и падане. Липсата на това елементарно условие за безопасния престой на децата-пациенти в болничните отделения принуждават родителите да бдят денонощно до леглото на детето си.

Ски училище за деца без родителска грижа

През февруари 2020 г. организирахме ски училище за 22 деца на възраст от 7 до 18 г. от центровете за настаняване от семеен тип „Паисий Хилендарски“ и „Иван Вазов“ (домове за деца, лишени от родителски грижи).

Децата бяха 3 дни сред природата и усвояваха нови умения и знания благодарение на събраните около 3400 лв. дарения и дарения под формата на безплатно ползване на ски, ски екипи, уроци, транспорт, храна, подаръци и всичко необходимо. За нас беше важно децата да се чувстват обградени с внимание и обич. С тази инициатива направихме стъпка към социализацията на децата от двата центъра, водени от разбирането, че ние, обществото, трябва да им осигурим шанс за развитие, така че да се научат да мечтаят и да създават собствения си житейски проект.

Пандемията Ковид-19

Първата вълна на епидемията извади наяве сериозни пропуски в здравната система и липсата на институционална готовност за реакция в кризисни ситуации, поставящи в риск живота и здравето на лекарите и медиците на първа линия, както и на болните.

В болниците и обособените ковид отделения липсваха необходимите предпазни средства и болнично оборудване. Още в първата седмица след обявяването на извънредното положение – в средата на март 2020 г., започнахме дарителската кампания Проект #За Доброто срещу Ковид-19, за да осигурим спешно лични предпазни средства за лекарите, медиците и немедицинския персонал на първа линия и респираторни апарати за обгрижване на тежките случаи. Болниците започнаха да търсят първо нас с молби да помогнем.

Купихме, дарихме и организирахме доставката в над 100 болници в цялата страна на стотици хиляди ръкавици, предпазни маски, калцуни; хиляди предпазни костюми за многократна употреба, очила, дезинфектанти. Дарихме 10 апарата за дишане на болниците на първа линия, много медицинска техника и консумативи за нея. Доброволци – инженери, стоматолози и собственици на 3D принтери, организираха мащабно производство на предпазни шлемове. Към тях се присъединиха като доброволци компании-производители, които започнаха второ производство. Осигурихме над 12 000 шлема за болничния персонал в ковид отделенията през първите три месеца на пандемията.

Кампанията събра за броени седмици над 570 000 лв. дарения от частни лица, корпоративни дарители и дипломатически мисии в страната. Заедно с даренията на материали, услуги и личен труд и с даренията от подкрепящи ни кампании общата стойност на събраните средства достигна 1 млн. лв. До момента кампанията на Проект #За Доброто е най-голямата в страната гражданска инициатива по време на пандемията в подкрепа на медиците и болните.

Втората вълна на пандемията бе ново предизвикателство за властите и за дарителите. Претоварването на здравната система с огромен брой заболели бе съпроводено освен с дълги часове работа до изтощение и с дълги часове гладуване на медицинските екипи. #Хапка Надежда започна съвместно с Гората.бг като локална кампания в София и Пловдив за осигуряването на топла и качествена храна за дежурните екипи в спешните отделения и ковид-секторите. Инициативата обаче се разпространи бързо, обхвана още 15 града в страната и заживя свой живот, създавайки нови местни кампании, нови общности от доброволци и дарители.

От началото на ноември до края на годината над 100 ресторанта и кетърингови фирми приготвяха топли ястия за медиците, много фирми се включиха като доброволци за транспортирането и доставката на храната. Със събраните чрез Платформата.бг средства – близо 10 000 лв., заплатихме част от хранителните продукти и по този начин върнахме доброто, като подкрепихме затворените заради епидемията заведения за хранене – доброволци и дарители в кампанията.

През ноември и декември #Хапка Надежда доставяше в ковид отделенията и спешните центрове до 5000 порции топла храна дневно. Но хапката надежда беше много повече, защото носеше посланието за подкрепа и загриженост към медиците на първа линия.

#Хапка Надежда породи кампания в кампанията: децата от десетки училища в страната рисуваха и изпращаха картички с послания до медиците на първа линия. А те им отвръщаха със свои послания и благодарност.

#Хапка Надежда продължи и през 2021 г.

ІІ. Фондация „За доброто“

Инициативите ни и широката мрежа доброволци, доверието на обществото и на дарителите по естествен път доведоха до основаването на юридическия субект Фондация „За Доброто“ в началото на декември 2020 г. Това бе начинът да съкратим пътя на дарителите до нас и да започнем да управляваме самостоятелно средствата по кампаниите, за които носим отговорност. (Досега дарителските сметки бяха управлявани изцяло от Фондация „Бикоуз: в помощ на благотворителността“.)

Заедно с това създадохме Фонд за децата на герои, който изисква да бъдем страна по договори с бенефициенти.

Стипендиантски Фонд за децата на Герои

Втората вълна на пандемията Ковид-19 взе много жертви сред работещите на първа линия лекари, медицински и немедицински персонал в лечебните заведения и сред учителите. Към края на 2020 г. починалите са 186 в цялата страна (71 учители, 79 лекари, 20 медицински сестри, 9 фелдшери, 5-има шофьори на линейки, 1 лаборант, 1 санитар).

Основахме Фонда за децата на герои заедно с учителя Петър Велков и в партньорство с Фондация „Бикоуз“, за да подкрепим малките деца на починалите лекари, медици и учители. Фондът дава месечни стипендии от 500 лв. (6000 лв. годишно) на децата, за да продължат образованието си с по-малко материални затруднения, каквито неизбежно предизвиква смъртта на родител в активна възраст. Стипендиите са жест на признание за жертвата на родителите им, както и начин да кажем на децата, съпругите и съпрузите, че в тяхната трагедия не са сами и че са в сърцата и в мислите ни като общество.

Към 31 декември 2020 г. бяха отпуснати първите 9 стипендии на деца на възраст от 3 до 16 г. Децата получават стипендиите от 1 януари 2021 г.

(Към 31 януари 2021 г. стипендиантите на фонда вече са 17. Сумите за новите 8 стипендианти започват да се изплащат от 1 февруари 2021 г. В процес на проучване са още 5 потенциални стипендианти.)

На фона на числото учители и медици станали жертви на корона вируса, броят на децата-стипендианти не е висок. Това се дължи на факта, че значителна част от починалите са на възраст около и над 60 г.

Децата на фонда ще получават стипендии до навършването на 18-годишна възраст или до завършването на средно образование в някои от специализираните училища с по-дълъг курс на обучение. Фондът е дългосрочен проект, който ще продължи през следващите най-малко 15 г. Засега най-малкото дете на фонда е на 3 г.

Фондонабирането ще се развива целогодишно, година за година. Приемането на документи и гласуването им ще приключи с приключването на пандемията. Решенията за отпускането на стипендиите се вземат от обществен съвет, в който участват представители на основателите на фонда, авторитетни обществени фигури, представители на партниращи неправителствени организации и на големите дарители – частни лица и търговски дружества.

Създадохме специална фейсбук страница, на която разказваме историите на децата на фонда, внимателно криейки имената и лицата им, за да ги защитим от нежелано любопитство или недобронамереност. Там публикуваме отчетите от заседанията на обществения съвет на фонда, призивите за дарителство от нас и от обществени фигури с широко влияние, благодарностите ни към дарителите.

Благодарни сме за широкия обществен и медиен интерес и подкрепа. Няколко от националните медии са наши медийни партньори в отразяването на новините за фонда и в призивите за дарителство. Сред тях са Българското национално радио, здравната платформа КредоУеб.бг, вестниците 24 часа и Сега, сайтовете Мениджър.бг, Сегабг.ком, МедияКафе.бг. Поддържаме собствени подстраници в КредоУеб и МедияКафе.

Наши партньори в кампанията са Националното сдружение на общините в Република България и Българската болнична асоциация. Подкрепят ни множество авторитетни български неправителствени организации.

В края на 2020 г. разполагаме с пълните едногодишни стипендии за първите 9 стипендианти, както и със средства за още 4 стипендии – 82 377 лв. от 420 дарители.

5% от набраните средства, а именно 4119 лв., ще бъдат удържани съгласно общите условия на Фондацията за нейната издръжка и развитие.

Средствата се набират по дарителската сметка на фондацията, чрез дарителската Платформата.бг и чрез платформата DMS (с текстови съобщения към мобилните оператори).

Корпоративните дарения се събират чрез вътрешни кампании, организирани от екипите или мениджмънта на дружествата.

Сред големите дарители на кампанията през 2020 г. са:

 • SAP Labs Bulgaria
 • Unicredit Bulbank
 • Infragistics Bulgaria
 • Дружеството на кардиолозите в България –
 • Burgiss
 • Checkout X
 • Hub Ahead,

частни дарители, пожелали анонимност.

Бактерицидни лампи срещу Ковид-19

Кампанията за даряване на бактерицидни лампи на болниците и Центровете за спешна медицинска помощ започна като продължение на инициативата, започнала през март 2020 г. за спешна подкрепа на болниците по време на пандемията.

Устройствата служат за дезинфекция на помещенията в болничните заведения, където рискът от разпространение на вируса е особено висок.

След внимателно проучване на пазара влязохме в преговори с български производител, който разполага с всички необходими сертификати и разрешителни, осигурява бърза доставка и сервиз за устройствата. Едновременно с това моделът, който избрахме – UV-C1, е със стойка, лесен за използване и за преместване между помещенията в болничното заведение. Този тип бактерицидни лампи са предназначени за работа в присъствието на хора – факторът време е от ключово значение за пациентите и лекарите.

До края на декември 2020 г. дарихме и доставихме 54 бактерицидни лампи в 37 болници, отделения и центрове за спешна медицинска помощ в цялата страна. Предстои доставката на още 17 лампи в болниците, планирана през първите седмици на 2021 г.

Част от бактерицидните лампи бяха закупени с остатъка от дарените средства за кампанията #За Доброто срещу Ковид-19 и така тя приключи окончателно. „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД дари още 10 000 лв. за 24 устройства. 5% от тези средства, т.е. 500 лв., ще бъдат удържани съгласно общите условия на Фондацията за нейната издръжка и развитие.

III. Финансови данни за 2020 г.

Фондация „За Доброто“

През 2020 г. Постъпили дарения по сметки на Фондацията 92 377,35 лв.

Към 31.12. 2020г. паричните средства на Фондацията възлизат на:

 • В банкови сметки 83 006,05 лв.
 • От тях провизирани за стипендианти по кампания Фонд за децата на Герои 78 258,48 лв.
 • От тях провизирани за издръжка на Фондацията 4 614,87 лв.

Разходи за 2020 г.:

 • Дарения по кампании на Фондацията:

24 бактерицидни лампи на стойност 9 504 лв.

 • Други разходи на Фондацията:

Канцеларски материали на стойност 120 лв.

Банкови такси на стойност 34,60 лв.

* * *

През краткото си съществуване Фондация „За доброто“ насочи всички свои усилия в сферите на детското здраве и образование, защита на правата, грижа за децата в институции, подобряване на средата, развитие на общността и мотивиране на гражданската активност.

За нас ключово важни са ценностите човечност, чувствителност, милосърдие, солидарност, съпричастност. Работим с уважение, разбиране и в диалог с уязвимите групи и общности, както и с партньорските организации и институции.

С разбирането, че доверието е основата на обществото и неговия най-ценен капитал, трупаме този капитал сърцато, честно и прозрачно. Казват, че вдъхновяваме и мотивираме. Понякога сме съкрушени пред житейски истории, които засядат като буца в гърлото. Но не губим надежда и вяра, че доброто, направено навреме, е двойно добро. И е заразително.

От екипа на фондация „За Доброто“

 • Кремена Кунева – основател и председател
 • Свилена Георгиева – изпълнителен директор
 • Димитрина Спирова – основател, зам.-председател и член на Управителния съвет
 • Надежда Бояджиева – основател, зам.-председател и член на Управителния съвет
 • Ваня Караджова – член на УС
 • Полина Троянова – член на УС
 • Мариела Цекова – член на УС
 • Жанета Джонева – член на УС

Дата: 29.01.2021г. (Кремена Кунева – Председател)