Открихме отделението Светулка в МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов, Велико Търново

отделението, което поставя високи стандарти за детското здравеопазване

Реализираният проект „Светулка“ във Велико Търново бе тържествено открит на 27.02.24 година. Над 600 000 лв. бяха вложени, за да се превърне детското отделение в МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов в приветливо и модерно лечебно пространство. На церемонията присъстваха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, областният управител Ивайло Здравков, депутатите Димитър Николов и Людмила Илиева, зам.-кметът Нейко Генчев и др.

Мащабното преобразяване се случи благодарение на обединените ни усилия с фондация „Америка за България” и Ротари клуб – Велико Търново.

„Светулка“ обнови 17 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши, за да създаде среда, която подпомага процеса на лечение. Помещенията са с модерно оборудване и обзавеждане. Стените са украсени с рисунки на приказни герои. Обособена е и зона за игра, в която болните деца могат да общуват и да запазят социалната си активност. Именно това помещение ще бъде използвано, за да извършва дейността си единтвеното запазено болнично училище в страната. 

Обновени са лекарските кабинети и манипулационните, главният вход, фоайето и приемният кабинет. За удобство на пациентите вече има чакалня със собствен санитарен възел.

 фотограф Николай Колев

„Осигурено е допълнително модерно медицинско оборудване. Пациентите на отделението са средно 2000 на година. Няма държавна политика, която може да променя живота на хората, ако го няма доброто и гражданската активност. Зрелостта на едно общество се познава по начина, по който се грижим за най-уязвимите. Ако не сме обединени заедно, няма как да променяме България. Цялото това преобразяване на отделението само за 10 месеца означава, че имате огромна енергия за промяна“, заяви при откриването социалният министър Иванка Шалапатова.

Директорът на болницата д-р Даниел Илиев сподели, че е горд и щастлив от реализирането на огромния по мащаби проект.

„Благодаря от сърце на фондация „За доброто” и „Америка за България”, които ни дадоха упованието, че ще изпълним този проект. Нашата болница не е перфектната болница, затова и имаме огромна нужда от подкрепа от цялото общество. Трябва да продължаваме напред, защото здравеопазването е сигурност“, подчерта д-р Илиев.

Детското отделение разполага с 31 легла. Предвидена е и обособена част със стаи, които, ако възникне нова пандемия от типа на COVID, са оборудвани с кислород и ще позволят отделението на приема пациенти, без да нарушава спокойствието на останалите.

„Вече сме партньори и приятели, изключително съм впечатлена от това, което сме успяли заедно да постигнем. Вярваме, че децата, семействата им, както и медицинските екипи заслужават качествено здравеопазване в предразполагаща среда“, заяви Нанси Шилър, президент на “Америка за България”.

bg_BGBG