Интеграционният център #задоброто получава 210 000 лв. от кампанията “НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България”

Инициираната от BG4UA, съвместно с Фондация BCause, кампания за фондонабиране  “НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България” навлиза в нов етап. 

Кампанията ще насочи 210 000 лв. – голяма част от събраните досега средства, в подкрепа на Интеграционния център за украински бежанци на Фондация „За доброто“, която има ключова роля за разрешаването на кризата с бежанците още от първите дни на войната. Целта на финансирането е да обезпечи в голяма степен функционирането на центъра за следващите шест месеца. 

От 13 юни, понеделник, центърът разширява своите дейности и услуги и се премества на нов адрес: ул. „Филип Кутев“ 1, кв. Хладилника, централен офис на Овeргаз Инк. АД в София.

Целта на промяната е да улесни интеграцията на украинските бежанци – в основната им част жени и деца. 

Центърът ще осигурява хуманитарна помощ, почасова детска грижа, съдействие за получаване на статут за временна закрила, съдействие за достъп до правна помощ, психологическа помощ, медицински грижи, съдействие по административни въпроси (социално и здравно осигуряване, записване в училище). Ще оказва подкрепа при настаняване и търсене на работа и при организирането на езикови курсове.

Дарението ще се използва основно за поддържане на квалифициран екип за изброените услуги – за заплащане на заплати/ хонорари, възнаграждения на външни услуги и материали. До момента фондация “За доброто” е помогнала на над 10 000 украинци.

“Партньорството ни с Фондация “За доброто” е ключово за нас като организатори на НОВО НАЧАЛО, тъй като отговаря на първоначалния замисъл на кампанията, а именно – да подпомага украинските граждани и главно деца и майки, в адаптирането им към средата у нас”, казва Елина Желева, член на Борда на кампанията. 

“Точно в този момент подкрепата на “НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България” беше изключително важна за нас, за да продължим функционирането на центъра ни за подкрепа в мащабите, които успяхме да реализираме последните 3 месеца”, каза Кремена Кунева, основател на “За доброто”, в деня на сключването на партньорството. “На ръба на всички наши възможности, без това партньорство вероятно нямаше да се справим да предоставим целият този пакет от услуги и възможности. За нас от огромно значение е освен материална подкрепа, да даваме на тези хора и емоционална такава. Щастиви сме, че с работата си сме изградили доверието, необходимо за това ново партньорство и дори приятелство!”, допълни тя. 

“Фондация “За доброто” е с неоспорим авторитет и доказана ефективност при справянето с няколко кризи до момента, включително в първите критични месеци на пандемията, а отделно адмирираме усилията им в подобряване на детското здравеопазване в България с ремонт на 4 детски отделения досега”, казва Макс Гурвиц, инициатор на BG4UA.

Какво постигна “НОВО НАЧАЛО за украинските жени и деца в България” досега

За последните месеци в рамките на кампанията НОВО НАЧАЛО са подпомогнати близо 1300 бежанци от войната в Украйна на територията на цяла България, в посока социална интеграция, образование, психологическа и терапевтична подкрепа, уроци по български език, образователни ателиета, спортни занимания, със сумата от 304 000 лева. 

Със средства от кампанията беше създаден и Кризисен фонд с 80 000 лева за покриване на спешни нужди, с който в момента се насочват в помощ на към динамичната ситуация с преместването на бежанците. Спешната подкрепа в момента осигурява прехрана за над 360 украински граждани на обща стойност близо 45 000 лева, настанени в шест държавни бази. Подкрепата е предвидена до 15 юни, когато изхранването ще бъде поето от базите. 

Компанията работи в три посоки – подпомагане на организации на територията на цяла България, които работят активно на терен с бежанци, покриване на спешни нужди със специално създадения фонд и планиране на устойчива дългосрочна база за подкрепа на майките и децата от Украйна в България. 

Основен принос в кампанията имат корпоративните дарения, като най-големият дарител е NEXO. Останалите по-големи дарители са ЕКОНТ, TBI Bank, Endeavor, Accenture, A Data Pro и Scalefocus. Кампанията досега е подкрепена от 301 дарители, които правят подкрепата възможна.

За BG4UA

#BG4UA “България за Украйна” e инициатива на български предприемачи, представители на технологичната общност и приятели на Украйна в подкрепа на бягащите от ужаса на войната. 

Инициативата стартира  в първия ден на войната. Започна с евакуация на украински граждани, които избират България за свой временен дом. Беше създадена платформа, която събра 3000 доброволци – хора и организации от цяла България, които предлагат жилища, доброволен труд и подкрепа от първа необходимост. Доброволчески контактен център настанява и оказва помощ на украинци в първите моменти на пристигане в България. 

Заедно с Фондация BCause, BG4UA продължава с кампанията НОВО НАЧАЛО за набиране на средства. Целта е да осигурим възможно най-човешкото приемане на бежанци от Украйна и шанс за живот в България.

За Фондация „За доброто“

Каузата на фондация „За доброто“ е грижата за децата и създаването на дружелюбна среда за тяхното лечение и образование. Фондацията мобилизира хиляди доброволци и дарители в близо 20-те си кампании от 2020 г. досега.

През тази година, заедно с управлението на един от най-големите центрове за подкрепа на украински бежанци, фондацията осъществява още 3 инициативи. #СВЕТУЛКА е национален проект за създаването на лечебна среда в педиатриите с интегритет на лекарите, децата и родителите им.  Продължава работата си стипендиантският  фонд за 28 деца на починали в ковид пандемията лекари, медици и учители – той ще съществува, докато децата навършат пълнолетие.

Фондацията организира детски почасов център в първите дни на войната срещу Украйна. Заедно с Музейко, фондация „Америка за България“ и фондация „Заедно в час“ създаде целодневен детски център, а съвместно с еврейския културен дом „Шалом“ откри още един дневен център за украински деца. Възпитатели, педагози и психолози се грижат в трите центъра за над 120 деца.

Подобни публикации

bg_BGBG